YEŞİL DRONLAR HAVALANIYOR
YEŞİL DRONELER HAVALANIYOR:
PROJE 2020
Yeşil bir Aksaray için Afad müdürlüğü , Orman şube , Kadastro gibi birçok kurumda bulunan Droneler le Ağaç dikim sezonunda değerlendirerek “Teknolojimizi, yeniden ağaçlandırma çalışmalarının boyutunu büyütmek için kullanmalıyız atılacak tohum topları sayesinde bahsettiğimiz boyut yılda 68 milyon ağaç gelecekte on milyarlarca ağaç.” Hedefindeyiz .
Başta Aksaray’ın Etrafı Yemyeşil Dağlar projesi için yapılacak uygulama özellikle çölleşmeyle yüz yüze olan tuz gölü havzasında da uygulanabilecek
Öncelikle yeniden dikim yapılacak alanlar uygu görüntüleri ve drone’lardan alınan veriler sayesinde belirlenecek.
Özel dikim drone’ları içerisinde çimlenmiş tohumlar ve besin bulunan kapsülleri alırlar. Ve belirlenen hedeflere havalanırlar
Doğru noktaya geldiklerinde, drone’lar, dakikada 120 kapsülü hava basıncı yardımıyla fırlatıyorlar. Kapsüller yerin altına girer ve su ile aktif hale geldiğinde büyümeye başlıyor.
Droneların Çalışma Prensibi
- Haritalama droneları, ağaçların ekileceği bölgeyi tarayacak ve topografik bir harita oluşturacak. Bu sayede toprağın kalitesi ve yeryüzü şekilleri,hangi noktalara ağaç dikileceği en efektif şekilde belirlenecek.
- Bahçıvan dronelar ise belirlenen bu noktalara, yapılan hesaplamalara uygun olarak tohum kapsüllerini bırakacak. Tohum kapsülleri ayrıca havadan bırakıldığında toprağa saplanacak şekilde tasarlanmış.
- Tohumların içerisinde mineral,gübre ve ağaç tohumları yerleştirilmiş.
Bahçıvan droneların bir insandan 10 kat daha hızlı ağaç dikebildiği belirlenmiş.