AKSARAY'DAN KIBRISA GÖÇ
Aksaray Osmanlı döneminde Kıbrısa göç edilmesi
Aksaray'dan Kıbrıs'a İskan (1572-1573)
1 Ağustos 1571'de Magosa'nın fethi ile tamamen Osmanlı hakimiyetine girmiş olan Kıbrıs, Kıbrıs Beylerbeyliği bünyesinde Avlonya Sancak Beyi Muzaffer Paşa'nın idaresine tevcih edilmek suretiyle Osmanlı idaresindeki yerini almıştır.
1 Ağustos 1571 tarihinde ise yeni bir düzenleme ile Alaiye, Sis, Tarsus ve İç-İl( İçel) sancaklarının da bağlanmasıyla idari bakımdan Anadolu ile bütünleşmiştir.
Aynı zamanda klasik Osmanlı fetih metodu gereğince tahrir işleminin tatbiki ile düzenlenmiş olan tahrir defterleriyle adanın iktisadi ve içtimai vaziyeti çok daha net bir biçimde tespit edilmiş ve buna göre yeni bir kanun vaaz edilmek suretiyle Kıbrıs'taki Osmanlı hakimiyeti çok daha sağlam bir zemine oturtulmuştur.
Bu suretle adada Osmanlı düzeninin tesis edilmesinden sonra gündeme gelen ikinci önemli mesele Kıbrıs'ın imar ve iskanı olmuştur.
Fetih öncesinde 200 bine yakın nüfusu bulunan ve fethi müteakiben yapılan ilk tahrirde 905 meskun köye karşılık, 76 hâli- harab köy ile nüfusunun önemli bir ölçüde dağılmış olduğu anlaşılan ve büyük çoğunluğu Lefkoşa, Limasol ve Magosa kalelerinde toplanmış bulunan 3779 Osmanlı askeri ve belli sayıda idarecileri bünyesinde barındıran Kıbrıs'ın Türk İskanı ile şenlendirilmesi ve mamur hale getirilmesi için büyük nüfus kitlelerine ihtiyaç duyulmuştur.
Rahmetli Rauf Denktaş ve Ersin Tatar
Bu ihtiyacın kısa zamanda karşılanması ise bir iskan ve kolonizasyon metodu olarak imparatorluk genelinde yaygın bir şekilde uygulanan tehcir usulünün tatbiki ile mümkün olmuştur.
Kıbrıs Beylerbeyi Sinan Paşa'nın önemli bir kısmı harap durumunda bulunan Kıbrıs'ın bu yolla imar ve iskanı ile ilgili arzı üzerine, 21 Eylül 1572 tarihinde sadır olan hükümle Kıbrıs'ta iskan edilmek üzere Anadolu'dan gerçekleşecek olan göçlerin esası belirlenmiştir.
Asayişi temin edilmiş bulunan adanın imar ve inşası için gereken sürede, adaya göç ettirilenlerin 2 yıl boyunca vergilerden muaf tutulacağı, özellikle yersiz yurtsuz olanlar, haricen gelenler tahrire yazılmamış bulunanlar, toprağını bırakıp sair yerlere gidenler ve esnaf ve sanatkarlar olmak üzere belirlendiği görülmüştür.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ERSİN TATAR
Südde-i Saadetten Hüseyin Çavuş mübaşereti ve Ilgın Kazası müvellası Ali Bin Mehmet ile Aksaray Müvellası Nurullah Bin Ali marifetiyle tahrir edilmiş olan Aksaray kazası defteri 23 Nisan - 3 Mayıs 1973'te tanzim edilmiştir.
1572 - 1573 yıllarında Kıbrıs'ta iskan edilmek üzere Karaman ve Rum vilayetlerinden göç ettirilen aileler Kıbrısın iskanında önemli rol oynamıştır.
O vakit 2174 hane olan Aksaray'dan; 228'i oğlan, 122'si kız olmak üzere toplam 350 çocukla birlikte Kıbrıs'ta iskan edilmek üzere toplam 228 hane kaydedilmiştir.
Kazayı tek tek gözden geçirmek gerekirse Aksaray'dan yazılan 228 kişinin sadece %15.35'ini teşkil eden 35'i vasıfsızdır.
Geri kalan %84.64'lük büyük çoğunluğu teşkil eden 193 kişi ise en az bir meslek sahibidir.
Bunların da %93.26'sını çiftçiler oluşturmaktadır. Diğerlerinin ise 1'i debbağ(derici), 4'ü terzi, 3'ü cullah(dokumacı) 2'si pabuşçu, 2'si demirci, 1'i tüccar olarak kaydedilmiştir.
Bu Tarihi gerçekler ışığında Kıbrıs Halkı Aksaray halkının kardeşidir ve kalbindedir
Aksaray Valimiz Sayın Mehmet Ali Kumbuzoğlu Tüm Aksaray sevenlerini muhabbetle kucaklıyor
AKSARAY'DAN KIBRISA GÖÇ EDENLERİN LİSTESİ
AKSARAY VALİSİ SAYIN MEHMET ALİ KUMBUZOĞLU'NUN KIBRIS GAZİLERİNİ KABULU
KAYNAK : Turan GÖKÇE* Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi SayıIH, İzmir 1999, ss. 9-74.
BİLGİ : AKSARAY İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ MUSTAFA DOĞAN
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Eşi Canan Kumbuzoğlu 100. yıl kutlaması
Aksaray Belediye Başkanı Dr. EVREN DİNÇER Mezun Olduğu Aksaray Üniversitesinden DOKTORASINI Tamamlayarak aldı. Dr Evren DİNÇER : Kıbrıs konusunda Atalarımızın göç ettiği Topraklar bizim için vatandır O yüzden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin TATAR Beyi Fahri Hemşehrimiz olarak kabul ediyoruz
Aksaray Belediyesi Resmi İnternet Sitesi
ASÜ E-ŞEHİR KÜTÜPHANE KAYITLARINDA KIBRIS VE AKSARAY İLİŞKİLERİ
https://e-sehir.aksaray.edu.tr/2022/05/11/osmanli-idaresinde-aksaray/
Aksaray Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Alpay Arıbaş'a Yeşil Doğa Genel Başkanı Abdulkadir Ay tarafından Çevre ödülü verildi
Aksaray Üniversitesi Osmanlı İdaresinde Aksaray Hakkında bilgi
https://e-sehir.aksaray.edu.tr/2022/05/11/osmanli-idaresinde-aksaray/
Aksaray Halkı Yurt dışında ikamet eden , Aksarayda Görev yapmış olan Aksaray sevgisi taşıyan herkesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine göç edilmiş olan geçmişini unutmuyor , her yılın 68. günü olan 8-9 MART DÜNYA AKSARAYLILAR GÜNÜNDE rahmetle anıyor , torunlarını sevgiyle selamlıyoruz .
9 MART DÜNYA AKSARAYLILAR GÜNÜ
Yeşil Doğa Derneği yönetim kurulunun 12,04,2020 yılında almış olduğu karar ile Her yılın 68. günü olan 8-9 MART DÜNYA AKSARAYLILAR GÜNÜ olarak kutlanılması kararlaştırılmış vatandaşlarında yoğun ilgisinin olduğu hususta kamu kurum ve kuruluşlar tarafından bu kapsamda #9martdünyaaksaraylılargünü tagıyla paylaşımlar yapılmıştır.
.Dünyanın neresinde olursa olsun Aksaray'da doğmuş, Aksaray'da yaaşamış, Aksaray'da görev yapmış bürokratların , Aksaray Dışında görev yapan hemşehrilerimizin ve Aksaray dostlarının gününü kutlarız,
YEŞİL DOĞA DERNEĞİ KARARI
12/04/2022 TARİHLİ 11 NOLU YÖNETİM KURULU TARAFINDAN ALINAN KARAR
KKTC ENFORMASYON DAİRESİ KAYITLARINDA AKSARAYDAN GÖÇ
https://pio.mfa.gov.ct.tr/osmanlilarin-kibrista-iskan-ve-adayi-kalkindirma-politikasi/